این سخنرانی در فضای دومناسبت انجام گرفته است که امام خامنه ای بر اساس آن ها دو بحث مهم را در سخنرانی خود جای داده اند:
-
نیمه شعبان و سالروز ولادت حضرت ولی عصر ارواحنا فداه
-
سالروز رحلت امام خمینی (ره)
بخش اول
امام خامنه ای در بخش اول از سخنان خود درباره وجود اعتقاد به منجی در اعتقادات اسلامی و باور سایر ادیان ،صحبت فرموده اند و در طی آن ابتدا نمونه ای از شبهات پیرامون بحث مهدویت را طرح فرموده و به آن پاسخ داده اند که آن شبهه درباره ی استبعاد وجود امام زمان با توجه به طولانی بودن عمر حضرت میباشد.
و در قسمت دوم از همین بخش به نکته ای مهم اشاره فرمودند که :
اعتقاد به حضور و ظهور منجی سبب امید آفرینی است
امید آفرینی سبب تحرک و پویایی و پیشرفت جامعه است و بالعکس سیاه نمایی ها سبب دلزده گی و سکون مردم جامعه میگردد پس اولین قدم در پیشرفت هر مجموعه ای امید آفرینی است و در راس مسایل امید آفرین مساله مهدویت قرار دارد .
پس جامعه ی شیعی بر خلاف ادعای غرب جامعه ی دور از افسردگی است و همواره روبه سوی پیشرفت دارد همانطور که حضرت آقا در بیانات خود بارها به این مساله توجه داشته اند. اما فرق است میان جامعه ی شیعی که حقیقتا باور به حضور امام زمان دارد و ظهورش را قریب میداند با شیعیانی که اعتقادی سطحی و زبانی به آن حضرت دارد !
لازمه ی حرکت و پویایی و پیشرفت در هر مجموعه ای تقویت باور مهدویت در وجود اعضای آن مجموعه است.
بخش دوم
امام خامنه ای در بخش دوم به ایراد سخن درباره شخصیت امام خمینی پرداختند و فرمودند شخصیت امام خمینی دستخوش تحریف قرار گرفته است.
اما تحرف شخصیت به سه شکل صورت میگیرد:
1.زمانی که همه یا قسمتی از ارکان آن شخصیت مجهول واقع گردد
2.زمانی که آن شخصیت سطحی معرفی گردد
3.زمانی که آن شخصیت غلط و وارونه جلوه داده شود.
اینکه میفرمایند شخصیت امام تحرف شده به این دلیل است که:
امروزه امام تبدیل به یک شخصیت محترم تاریخی شده اند که تنها نامشان با تجلیل به زبان آورده میشود.
پس قسمت اعظمی از شخصیت امام فرموش شده است و حتی قشر دانشجوی مذهبی و انقلابی نیز از شناخت ابعاد شخصیتی امام غافل شده اند.
امام خمینی(ره) بنیان گذار یک مکتب فکری سیاسی و اجتماعی است / مردم مکتبی را که امام پی ریزی فرمودند را پذیرفتند / انقلاب اسلامی به ثمر نشست و نظام اسلامی شکل گرفت!
حال باید فهمید ادامه ی حرکت در این راه مبتنی بر چه چیزی است؟
ادامه ی حرکت در این مسیر مبتنی بر شناخت نقشه ی راه است یعنی شناخت همان مکتبی که امام آن را بنیان نهاد و این شناخت تنها با شناخت ابعاد شخصیتی بنیانگذار حاصل میگردد.
در شخصیت امام وجوه مختلفی قرار دارد اما آنچه از همه بالاتر است روحیه ی جهادگری امام بود که سایر ابعاد شخصیتی او را تحت تاثیر قرار داده است .
در آیه "وجاهدوا فی الله حق جهاده " منظور از جهاد ، تنها جهاد اصغر نیست بلکه جهاد در همه ی زمینه ها مورد بحث است و امام خمینی مصداق یک مجاهد در تمامی زمینه هاست.
وظیفه ی ما نیز مجاهدت در تمام ابعاد و زمینه ها ست هم مجاهدت درونی وهم بیرونی که در این راه نباید با مشغول شدن در یک جبهه از سایر جبهه ها غافل شد . (درد دل:بعضی از ما بسیاری از زمینه ها را ساده و بی اهمیت میدانیم مثلا تعداد افرادی که خانواده را یک جبهه میدانند و در آن سربازی میکنند خیلی کم است!شاید خیلی از همین جوان های فعال در عرصه جنگ سخت ونرم که در اطرافمان هستند هنوز نمیدانند ابتدا در خانواده ی خود جهادگر هستند از آن بالاتر ، تعداد افرادی که ابتدا با خود جهاد میکنند خیلی کم است. با اینکه همه میدانیم جهاد با نفس جهاد اکبر است چیزی که در وجود امام خمینی موج میزد و اورا به ارتباط مستمر با خدا وا میداشت .)
پس جهاد تک بعدی هم مانند خاموشی و عدم مجاهدت آفت است!
اما اساس جهادگری امام جهاد بر اساس توحید بود همان طور که آیه بر آن اشاره دارد. توحید همان ولایت حق است که در سایه آن تمامی وظایف و تکالیف انجام گیرد و وجود انسان خالی از پذیرش ولایت استکبار به هر نحو گردد.
پس مساله دوم در شرح وظایف ما اینست که جهادگری همه جانبه ی ما باید در چارچوب اعتقاد به توحید که ویژگی اصلی آن اخلاص است قرار گیرد
امام خامنه ای در ادامه سخنان خود به شرح چند ویژگی دیگر امام پرداختند و تعدادی از اصول فکری ایشان را برشمردند و ضمنا به شناخت اصول دیگر سفارش کردند و درباره تحریف شخصیت امام به تمامی اقشار هشدار دادند.